[O2] BSE przewody zapłonowe i świece

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• leonn
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Johnny_B
    Nie chce szaleć z kosztami bo auto idzie na sprzedaż...
    To, po co wymieniać?

Zostaw komentarz:

• Johnny_B
    odpowiedział(a)
    Pozwole sie podczepic pod ten temat.
    Szukam dla siebie całego kompletu : świece, kable i cewka -> co polecacie?

Nie chce szaleć z kosztami bo auto idzie na sprzedaż...

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Może przyda się dla innych , porównanie długości przewodów oryginalny do NGK RC-VW254

( na foto brakuje jednego przewodu bo był już założony i nie chciało mi się ściągać )

NGK są dłuższe o jakieś 3 cm i lepiej się je zakłada na świece ,oryginały są za bardzo napięte a szczególnie na 2 cylindrze i ciężko zdjąć całkowicie fajkę ze świecy . W NGK jest OK .
    Zakupiony zestaw był produkowany w Anglii .

Zostaw komentarz:

• Łukasz eN
    odpowiedział(a)
    Witam.
    Czy ktoś z Was jeździ na tych świecach: DENSO IRIDIUM TWIN TIP IK20TT ?
    Jeśli tak to jak się one spisują?

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Koledzy mam pytanko , gdzie są produkowane te przewody NGK RC-VW254 ? . Na opakowaniu powinna być informacja .
    Pytam bo przy świecach była różnica w jakości między Japonia a Francją , na korzyść dla Japonii .

Zostaw komentarz:

• Rosomak
    odpowiedział(a)
    TwoB, kapi, OK. Dzięki za wytłumaczenie i naświetlenie tematu. Chodziło mi oto że żaden z....y katalog NGK nie pokazywał jakie przewody WN do O2 1.6BSE :!:
    To co wy mi pokazaliście i udowodniliście, nie zrobił żaden katalog, za co dziękuję. Teraz mam pewność!

Zostaw komentarz:

• kapi
    odpowiedział(a)
    Rosomak, pisalem ci ze to był drugi KPL.
    Obecnie ngk mam 3-ci.
    i przewody układają się podobnie jak na foto od TwoB,

Po zmianie kabli i świec spalanie w trybie autostradowym wyszło 10l/100km. z Klimą oczywiście.
    Na koniec lipca wracam do PL i znów będzie test

Zostaw komentarz:

• TwoB
    odpowiedział(a)
    Rosomak, nie ma sprawy - od tego jest forum.
    Dzisiaj ja pomogę, jutro Ty, pojutrze ktoś inny... siła OCP

Wczoraj zamontowałem świece Denso K20TT. Zmniejszyłem odstęp na 0,8 - pracuje równiutko jak nigdy.

Zostaw komentarz:

• Rosomak
    odpowiedział(a)
    TwoB, Oooo! O takie coś mi chodziło. Nareszcie mam 100% pewności że WNki RC-VW254 są idealne do tego silnika!
    Spoko. Dzięki.

BTW. Ciężko jest wymienić przewody?
    Świece to wiem jak - bardzo łatwo (bez zdejmowania kolektora).

Zostaw komentarz:

• TwoB
    odpowiedział(a)
    Rosomak, w najbliższym czasie (może nawet jutro, ale nie obiecuję) będę wymieniał świece, to postaram się pstryknąć foto i sam stwierdzisz napiętość... baranich czy też innych klejnotów

[ Dodano: Sro 22 Lip, 15 07:41 ]
    Tak wyglądają przewody NGK RC-VW254 u mnie pod maską (tak wiem - brudno )
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• Rosomak
    odpowiedział(a)
    TwoB, to już mam 2ga osobę (Ty i kapi, ) którzy potwierdzają mi że z NGK pasują VW-RC254...
    TwoB, napisz mi jeszcze czy przewody są dość luźno i można w łatwy sposób zdjąć fajki ze świec, czy "są napięte jak baranie jaja" :?:

Zostaw komentarz:

• TwoB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Rosomak
    Patrząc na przewody WN które otrzymałem od kolegi kapi, są to BERU z oznaczeniami VW (pewnie oryginały). Mają dokładnie takie wymiary jak te z katalogu IC: http://e-katalog.intercar...aplonowych.html
    Wychodzi na to że nie koniecznie NGK montowane są na I montaż :?:
    W moim Tourku były fabryczne Beru, teraz założyłem NGK RC-VW254 (jednocześnie potwierdzam, że pasują na długość do silnika BSE- dłuższe nie potrzebne).

Zostaw komentarz:

• Rosomak
    odpowiedział(a)
    Patrząc na przewody WN które otrzymałem od kolegi kapi, są to BERU z oznaczeniami VW (pewnie oryginały). Mają dokładnie takie wymiary jak te z katalogu IC: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...plonowych.html
    Wychodzi na to że nie koniecznie NGK montowane są na I montaż :?:

Zostaw komentarz:

• kapi
    odpowiedział(a)
    w moim temacie są zdjęcia - długości przewodów:

po raz kolejny NGK

Zamieszczone przez art_ii
    A czy ktoś się orientuje jak często należy wymieniać przewody WN i cewkę w O2 BSE - 1,6mpi ?
    jak często ? - nikt tego nie powie.
    ja zmieniam co 60kkm. - cewki nie ruszam, bo za jej pracę odpowiadają m.in przewody. jeśli one są na wykończeniu, wtedy cewka bardziej w d... dostaje.

Zostaw komentarz:

• art_ii
    odpowiedział(a)
    A czy ktoś się orientuje jak często należy wymieniać przewody WN i cewkę w O2 BSE - 1,6mpi ?
    (obecnie 120kkm, lpg założone przy 47kkm).
    Objawów końca żywota nie zauważam ale czy należy czekać czy wymieniać zapobiegawczo i co ile?

W poprzednim samochodzie (Skoda felicja 1,3 +lpg) równo przy 100kkm i przy 200kkm padła mi listwa (przewody + cewki 2w1) ale tam był metalowy kolektor i nie trzeba było sie stresować.

Zostaw komentarz:

• Rosomak
    odpowiedział(a)
    No to ChGW które...

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Rosomak
    Teoria głosi że lepiej dłuższe, bo za krótkich nie rozciągniesz... ale jeszcze jest kwestia czy dłuższe nie będą przez to ocierały w czasie drgań silnika o inne elementy, co skróci ich żywotność...
    Szczerze powiem, że do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi które z w/w przewodów WN podejdą w 100% do silnika 1.6BSE...
    Przewody muszą mieć dł. taką samą jak oryginalne a nie dłuższe czy krótsze bo coś tam....

Zostaw komentarz:

• Rosomak
    odpowiedział(a)
    Widzisz aronus, z NGK są tylko 2 rodzaje które podejdą (teoretycznie) do 1.6BSE:
    - RC-VW254 (krótsze)
    - RC-VW249 (dłuższe)
    chcę kupić właściwe...
    Teoria głosi że lepiej dłuższe, bo za krótkich nie rozciągniesz... ale jeszcze jest kwestia czy dłuższe nie będą przez to ocierały w czasie drgań silnika o inne elementy, co skróci ich żywotność...
    Szczerze powiem, że do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi które z w/w przewodów WN podejdą w 100% do silnika 1.6BSE...

Zostaw komentarz:

• aronus
    odpowiedział(a)
    Rosomak, jeżeli będziesz miał taką możliwość to porównaj długości oryginalnych przewodów z przewodami NGK. Wymieniałem jakieś trzy lata temu przewody na NGK właśnie i były dłuższe od orginalnych i mechanik trochę marudził, że długie a tam pod kolektorem za dużo miejsca nie ma. No chyba, że to ja coś źle dobrałem z katalogu. Pomimo tego, że były dłuższe to działają dobrze do dzisiaj.

Zostaw komentarz:

• Rosomak
    odpowiedział(a)
    Maicroft, rozumiem że dzieki Twojej odpowiedzi mogę kupować w ciemno? Masz pewność na 100% ??? :roll:

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Jesli Golf V BSE to jest to samo co Octavia BSE to:

Niterra ist der weltweit führende Hersteller der Marken NGK Ignition Parts und NTK Vehicle Electronics. Niterra ▶ beste Zünd- und Sensortechnik

~140zl

Zostaw komentarz:

• Rosomak
    odpowiedział(a)
    Z uwagi że trochę mnie ten temat interesuje z ASO otrzymałem takie oto nr OE dla przewodów zapłonowych (WN):
    1cyl. 06A 905 430 AH
    2cyl. 06A 905 430 AJ
    3cyl. 06A 905 430 AP
    4cyl. 06A 905 430 AQ

Czy po tych nr OE może mi ktoś napisać które przewody WN od NGK są w 100% odpowiednie do silnika 1.6BSE ????

Zostaw komentarz:

• Freedom
    odpowiedział(a)
    Szczerze mówiąc wymieniałem przewody jak pojawiły się jakieś problemy typu przebicie (dobrze widać wieczorem) albo strzały.
    Znalazałem też taki tekst: "Testowanie przewodów zapłonowych"

Niterra ist der weltweit führende Hersteller der Marken NGK Ignition Parts und NTK Vehicle Electronics. Niterra ▶ beste Zünd- und Sensortechnik

Zostaw komentarz:

• sparrov
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez piotrek_os
    Ile tak mniej wiecej ori przewody "wytrzymują"? Co ile km je zmieniacie?
    Dołączam się do pytania

Zostaw komentarz:

• piotrek_os
    odpowiedział(a)
    Ile tak mniej wiecej ori przewody "wytrzymują"? Co ile km je zmieniacie?

Zostaw komentarz:

Pracuję...